Afsluiten en opzeggen van je zorgverzekering, hoe gaat dat?

In november zullen de Nederlandse zorgverzekeraars hun nieuwe zorgpremies presenteren. Via advertenties in de krant, reclames op tv en berichten op het internet ontspringt niemand de dans de zorgverzekeraars. Met een aantrekkelijke zorgpremie, vrije zorgkeuze of een speciale collectiviteitskorting proberen ze ook in 2014 weer nieuwe verzekerden binnen te halen. Voor veel mensen kan zo’n overstap flink wat centjes besparen op de maandelijkse uitgaven. Maar hoe sluit je een nieuwe zorgverzekering af en hoe zeg je de “oude” op? Wij leggen het uit.

Acceptatieplicht

Het belangrijkste waar je op moet letten bij het overstappen is de acceptatieplicht. De acceptatieplicht houdt in dat je bij het overstappen naar een nieuwe basis zorgverzekering niet geweigerd mag worden door de verzekeringsmaatschappij. Op deze manier kunnen verzekeraars niet selecteren op basis van gezondheid of leeftijd. Een ouder persoon of een chronisch zieke is nu eenmaal minder aantrekkelijk voor de zorgverzekeraar dan een jonge knul die nog helemaal gezond is. Let wel even op, want de acceptatieplicht geldt alleen voor de basis zorgverzekering.

Heb jij ook een aanvullende zorgverzekering, dan bestaat de kans dat je door jouw nieuwe zorgverzekeraar wordt geweigerd bij het maken van een overstap, bijvoorbeeld omdat je niet voldoet aan de medische eisen. Daarom is het belangrijk dat je jouw oude zorgverzekering pas opzegt nadat je jouw nieuwe verzekering hebt afgesloten.

Overstappen voor 1 januari 2014

Overstappen is doodeenvoudig, ruim 1,2 miljoen mensen stapten in 2014 over naar een andere zorgverzekering. Het is aan te raden dat je de overstap naar een nieuwe zorgverzekeraar maakt voor 1 januari 2014. Zij kunnen je dat geval helpen met het opzeggen van je oude zorgverzekering en je tijdig goedkeuren voor een eventuele aanvullende zorgverzekering.

Na 1 januari kun je bij wet nog steeds wisselen van zorgverzekering, je hebt dan tot 31 januari de tijd. Je nieuwe zorgverzekering gaat in dat geval met terugwerkende kracht in. Na 31 januari kun je in principe niet meer overstappen. Er gelden wel een aantal uitzonderen op deze regel:

  • Je wordt binnen korte tijd 18 jaar
  • Je polisvoorwaarden worden aangepast
  • Je komt uit het buitenland, je wordt Nederlander (of hebt een verblijfsvergunning) en je moet je verplicht verzekeren tegen zorg
  • Je hebt vanwege een andere reden nog geen zorgverzekering afgesloten

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico