Afschaffing eigen bijdrage bevalling in ziekenhuis?

Bevalling ziekenhuis eigen bijdrageBevallen in het ziekenhuis zonder medische indicatie moet mogelijk zijn zonder het betalen van een eigen bijdrage. Dat vindt het College van Perinatale Zorg (CPZ) dat babysterfte in ons land wil terugdringen. Daarom pleit het college voor een afschaffing van de eigen bijdrage in een brief aan minister Schippers van Volksgezondheid.

Thuis bevallen of niet?

Het college is van mening dat er geen financiële drempel moet zijn voor vrouwen die liever in een ziekenhuis bevallen dan thuis. Op dit moment geldt er namelijk een behoorlijke eigen bijdrage van 336,09 euro indien de bevalling in het ziekenhuis of geboortecentrum plaatsvindt, zonder medische indicatie. Dat betekent dat veel vrouwen, vooral diegene met een laag inkomen, niet vrij, zonder het maken van financiële offers kunnen kiezen waar zij willen bevallen. Alleen een aanvullende zorgverzekering kan de eigen bijdrage dekken.

Een op de drie (pakweg 33 procent) de vrouwen die thuis bevallen, belandt alsnog in het ziekenhuis vanwege problemen of serieuze complicaties. Bij bevallingen van het eerste kind, ligt dit cijfer zelfs hoger: 50 procent van alle vrouwen.

Ook zorgverzekeraars pleiten voor afschaffing

Ook zorgverzekeraars zijn het eens met het CPZ en vinden dat de kwaliteit van de geboortezorg verbeterd kan worden door een integrale aanpak zonder drempels. Een eigen bijdrage past daar niet in thuis. Verloskundigen, specialisten en andere zorgverleners zijn dan samen verantwoordelijk voor de begeleiding tijdens de zwangerschap, bevalling en geboorte.

Minister Schippers moet zelf nog reageren op het advies van het CPZ. Tot op heden is er in de tweede kamer dan ook nog geen aandacht aan besteed.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico