Aanvullende zorgverzekering. Overbodige luxe of absolute noodzaak?

De laatste tijd is er veel te doen rondom de ziektekostenverzekering. Vanaf half november tot (officieel) 31 januari kunnen consumenten wisselen van zorgverzekeraar en zo mogelijk geld besparen op hun zorgpremie voor 2013. Uit onderzoek is gebleken dat de mensen die overstappen steeds vaker kiezen voor een basisverzekering zonder een aanvullend pakket, om zo geld te besparen. Is dat verstandig?

Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, het hangt namelijk sterk af van je situatie. Veel mensen hebben namelijk wel degelijk profijt van een aanvullende zorgverzekering. Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom een aanvullende zorgverzekering dan goedkoper kan zijn dan de rekening zelf te betalen. Wij zetten ze voor jou op een rijtje:

Tandarts

Soms kan het lonen om een aanvullende tandverzekering af te sluiten. Zeker als je wel eens een behandeling moet ondergaan, bijvoorbeeld voor het leggen van bruggen of het vullen van gaatjes. In dat geval kan een tandverzekering zeker uitkomst bieden. Ga voor je zelf na hoeveel je gemiddeld per jaar kwijt bent, als je tandarts zelf zou bekostigen. Vergelijk dit bedrag met hoeveel zorgpremie je zou betalen voor een aanvullende verzekering en maak dan een afgewogen beslissing. Kijk ook naar je geschiedenis bij de tandarts. Let op dat het eigen risico niet van toepassing is op aanvullende zorg.

Fysiotherapie

Voor fysiotherapie geldt hetzelfde. In sommige gevallen loont een aanvullend zorgpakket voor behandelingen bij de fysiotherapeut, bijvoorbeeld als je regelmatig sport of wel eens te maken hebt met blessures. Is dat niet het geval, dan is het misschien wijzer om geen zorgverzekering af te sluiten voor aanvullende zorg.

Het basispakket

Het basispakket wordt de laatste jaren steeds verder ingekort. In 2013 wordt het eigen risico verhoogt en vervalt de vergoeding voor aanschaf van een rollator. Ook voor gehoorapparaten wordt een eigen bijdrage gevraagd. Om de inkrimping van het basispakket tegen te gaan, kun je dus overwegen om een aanvullend pakket af te sluiten. Dat zorgt voor stukje extra zekerheid.

De toekomst

Stel je bent volkomen gezond en hebt verder geen klachten, waarom zou je dan toch een aanvullende zorgverzekering afsluiten? Dat is simpel: zodat je verzekerd bent voor dingen die in de toekomst kunnen gebeuren. Je weet namelijk nooit wat er op je pad komt. Je kunt bijvoorbeeld een vervelende blessure oplopen of je gaat opeens een lange reis maken, waarvoor dure vaccinaties vereist zijn.

Vergelijk daarom slim je zorgverzekering en kijk daarbij extra goed naar jouw behoefte naar aanvullende zorg:

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico