41 procent van onze bezoekers zegt te wisselen van zorgverzekering in 2014

Afgelopen twee weken deden we onderzoek bij onze bezoekers: we vroegen hen of ze van plan zijn te wisselen van zorgverzekering in 2014. Hieruit bleek dat 41 procent er zeker van is over te stappen naar een andere zorgverzekering.

 Wat zeggen de “officiële” cijfers?

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) definieert het wisselen van zorgverzekeraar als een overstap van de ene naar de andere zorgverzekering, maar indien iemand overstapt en binnen hetzelfde label blijft: bijvoorbeeld van Menzis naar AnderZorg (vallen onder dezelfde groep), dan wordt dit niet als overstap geregistreerd. Volgens de NZa hebben 1,4 miljoen verzekerden in 2013 volgens de “officiële” definitie een wissel gemaakt naar een andere zorgverzekering. Het “werkelijke” aantal overstappers (hetzij binnen dezelfde groep) kan dus veel hoger liggen.

Ons onderzoek

Aan de hand van ons onderzoek concluderen we inderdaad een veel groter aantal overstappers dan het NZa. Dit komt dus mede omdat mensen ook kunnen overstappen binnen dezelfde zorgverzekeraarsgroep en toch kunnen besparen op hun zorgpremie. Om precies te zijn is 41 procent van de ondervraagden er zeker van over te stappen. 40 procent twijfelt nog.

Daarnaast is het grootste deel van onze bezoekers onder de 40. Deze leeftijdscategorie is eerder bereid te wisselen van zorgverzekeraar dan ouderen. De bovenstaande redenen verklaren het verschil tussen de onze cijfers en de cijfers van NZa.

Hieronder onze meetresultaten:

Stap jij in 2014 over naar een andere zorgverzekering?

Aantal stemmen Percentage
Ja

102

41%

Ik twijfel

100

40%

Nee

47

19%

Hoeveel mensen wisselen van zorgverzekering

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico