Inkomensafhankelijke zorgpremie

Let op: oud bericht! Ga door naar de homepage voor het meest recente nieuws

 • De zorgtoeslag wordt in 2014 volledig afgeschaft en verdwijnt, niemand krijgt nog zorgtoeslag vanaf 2014, dit geldt ook voor de lagere inkomens. Doordat ook het eigen risico inkomensafhankelijk wordt, voelen vooral de midden en hogere inkomens dit extra in de portemonnee.
 • Daarentegen wordt de zorgpremie inkomensafhankelijk, iedere persoon (niet per gezin) wordt getoetst op zijn inkomen en gaat afhankelijk van de hoogte hiervan, zorgpremie betalen. Zie hieronder wat dit voor gevolgen heeft.
 • De belastingstarieven worden aangepast met veranderingen in de 3e schijf, de belasting wordt daar verlaagd van 42% naar 38%. Dit zal de stijging in de zorgpremie deels compenseren. Bij de indicatie hieronder is daar al rekening mee gehouden

 

Voor mensen in de bijstand wordt het een stuk goedkoper. Midden- en hoge inkomens zullen het goed voelen in hun portemonnee, zij betalen op jaarbasis al gauw 1000 tot bijna 3000 euro meer! De premie zal worden geheven vanaf het wettelijk minimum loon, inclusief vakantiegeld tot tweemaal modaal. Door de inkomensafhankelijke premie zal de koopkracht in 2014 omlaag gaan. Wat betaal jij aan zorgpremie? Kom er nu achter!

LET OP: het plan om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken is van tafel en zal niet langer worden ingevoerd

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico
3

Reageren op: Inkomensafhankelijke zorgpremie

 1. Goosen04/11/2012 14:48

  Mijn inkomen bruto is 40000 euro.
  In uw berekening zie ik niet dat ik nu reeds een inkomensafhankelijke prmie betaal van 1800 euro.
  Ook bij de andere berekeningen wordt hier mee geen rekening gehouden.Zijn alle berekeningen fout of maak ik een denkfout.

  Reageren?
  1. Redactie04/11/2012 15:25

   U maakt een kleine denkfout: u betaalt op dit moment een inkomensafhankelijke bijdrage (IAB) voor de Zvw (waarschijnlijk via uw werkgever), dat is niet hetzelfde als zorgpremie afhankelijk van het inkomen (IAP). Deze laatste wordt pas in 2014 van kracht.

   Het is bekend dat er veel verwarring bestaat hierover, binnenkort zullen wij hier meer aandacht aan besteden en de veranderingen in 2013 en 2014 beter in kaart brengen.

   Reageren?
 2. Goosen04/11/2012 14:59

  Mijn bruto inkomen is 4000 euro, buiten de basispremievan circa 1200 euro betaal ik en ook anderen daarboven nog een inkomensafhankelijke premie van circa 188 euro.

  In alle berekeningen wordt hiermede geen rekening gehouden; zijn alle bereken ingen fout of maak ik een denkfoit

  Reageren?

Reageren?