Eigen risico 2017

Sinds 2008 is het eigen risico ingevoerd voor Nederlandse zorgverzekeringen. Het begon toen met een bedrag van 150 euro per jaar. Inmiddels is dat bedrag opgelopen naar 360 euro en daar blijf het niet bij. In 2015 zal het eigen risico voor de zorgverzekering met nogmaals 15 euro stijgen naar 375 euro per jaar. Dit betekent een ruime verdubbeling van het bedrag in 2008.

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico is het eerste gedeelte aan zorgkosten uit de basisverzekering die je uit eigen zak betaalt aan de zorgverzekeraar, alvorens de zorgverzekeraar de zorg die je afneemt gaat vergoeden. Niet alle zorg valt onder het eigen risico, namelijk:

 • Bezoek en behandeling bij de huisarts. Let op: voor voorgeschreven medicijnen betaal je in vrijwel alle gevallen wel een eigen risico
 • Zorg voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar oud
 • Verloskundige- en kraamzorg
 • Ketenzorg
 • Zorg die uit de Wet Langdurige Zorg, Wet Maatschappelijke Ondersteuning of jeugdwet wordt vergoed
 • Hulpmiddelen in bruikleen
 • Bevolkingsonderzoeken
 • Aanvullende zorg, zoals zorg die je afneemt bij de fysiotherapeut or orthodontist.

Bezuinigingen Eigen risico

De bezuinigingen met betrekking tot het eigen risico vloeien sinds 2013 voort uit het pakket maatregelen die in april tijdens het lenteakkoord van 2013 werden afgesproken door VVD, CDA, D66, Groen Links en de ChristenUnie. Voor mensen van 18 of ouder geldt inmiddels minimale eigen risico van 360 euro op jaarbasis, zij zullen dus soms zelf een deel van de zorgkosten moeten betalen. Eventueel kan men er voor kiezen het eigen risico nog verder te verhogen, naar bijvoorbeeld 875 euro per jaar. Dit kan aantrekkelijk zijn voor mensen die weinig of geen gebruik maken van zorg, zij zullen door het verhogen van het eigen risico, namelijk minder zorgpremie gaan betalen. Uiteraard heb je dan wel een groter risico op hogere zorgkosten, mocht er toch onverhoopt iets misgaan.

Mensen met een laag inkomen worden gecompenseerd voor het “hoge” eigen risico door middel van een zorgtoeslag die kan oplopen tot 72 euro per persoon per maand extra (2014).

 Op deze pagina leer je, hoe je kan besparen op je zorgpremie door het vrijwillig verhogen van het eigen risico. Let op: dit is misschien niet voor iedereen weggelegd

 

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico
3

Reageren op: Eigen risico 2017

 1. ollegrieze01/11/2012 15:20

  Christenunie kun je de ouderen niet beter laten inslapen. Is nog veel goedkoper…
  nooit ga ik weer naar de kerk, geldwolven.

  Reageren?
  1. rouss02/07/2014 12:30

   met 14 jaar werken ; nu vaat/hartpatient ; ben in april al mijn eigen risico kwijt/ mijn vrouw een paar maanden later; betalen samen p/m € 240 ziekenkosten;;terwijl naar zeggen 120;000 mensen al jaren;; helemaal geen ziekenkosten betalen ;;zal wel het dubbelen zijn. ik wenst al die smerige zakkenvullers in den haag ;; van heden;;verleden en toekomst;;mijn gezondheid toe;;en wel met onmiddelijke ingang.

   Reageren?
 2. koopman16/01/2014 12:56

  goedemiddag,

  kan ik nu het eigenrisico nog aanpassen, of had ik dit voor 1 januari geregeld moeten hebben ?
  ik blijf dus wel bij dezelfde verzekeraar (Menzis PMA).

  Reageren?

Reageren?