Basispakket 2017

Basispakket 2013Het basispakket is het “pakket” behandelingen, medicijnen, hulpmiddelen en andere geneeskundige zorg die standaard wordt vergoed door de basisverzekering. Het basispakket is uniek omdat deze voor iedere Nederlander qua dekking gelijk is. Basisverzekeringen kunnen onderling wel van elkaar verschillen. Dat komt doordat zorgverzekeraars zorg inkopen, contracten met ziekenhuizen en zorgaanbieders afsluiten en eigen polisvoorwaarden mogen hanteren.

Maar wat wordt nu precies gedekt via het basispakket?

Inhoud basispakket 2015

 • Bezoek en behandeling bij huisarts
 • Geneesmiddelen (apotheek) en bepaalde hulpmiddelen via de huisarts
 • Medisch specialistische zorg (bijv. een hart, darm of kaakoperatie)
 • Hulp bij dyslexie
 • GGZ (geestelijke gezondheidszorg)
 • Beperkte fysiotherapie, bijvoorbeeld voor chronische aandoeningen
 • Ziekenvervoer en opname in het ziekenhuis
 • Mondzorg (tot de leeftijd van 18)
 • Kraamzorg/verloskundige zorg: voor, na en tijdens de bevalling (eigen bijdrage)
 • Ketenzorg
 • Paramedische zorg
 • Hulpmiddelen voor verpleging, verzorging of revalidatie
 • Ergotherapeutische behandelingen
 • Logopedie
 • Stoppen-met-roken programma
 • Fluoride behandeling voor kinderen onder de 6 jaar oud
 • Dieetadvies (maximaal 3 behandelingen van 1 uur)
 • Drie vruchtbaarheidsbehandelingen (ivf)
 • Verbandmiddelen (alleen voor langdurige behandeling bij een ernstige aandoening)

LET OP: in 2015 veranderen een aantal zaken rondom het basispakket en de zorgverzekering. Welke dit precies zijn is nog niet bekend. Dit betekent dat er nog geen zekerheid kan worden gegeven aan de inhoud van het bovenstaande pakket.

Huisarts

Bezoek en behandeling bij de huisarts wordt via het basispakket gedekt. Het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering is dus niet nodig.

Medicijnen

Ook medicijnen die jouw huisarts of specialist voorschrijft, vallen in bijna alle gevallen onder de dekking van het basispakket. Het kan wel zijn dat een eigen bijdrage van toepassing is, omdat jouw zorgverzekeraar alleen de goedkoopste versie van een bepaald medicijn vergoedt. Over de prijzen van geneesmiddelen worden afspraken gemaakt tussen apothekers en zorgverzekeraars. Houdt ook even in de gaten dat het eigen risico van toepassing bij afname van medicijnen bij de apotheek.

Specialistische zorg

Via het basispakket zijn verzekerden tevens gedekt voor medisch specialistische zorg, mits de zorg medisch noodzakelijk is. Zo vergoeden verzekeraars de behandeling alleen als deze in het belang staat van jouw gezondheid. Deze beoordeling wordt gedaan door de huisarts of specialist.

Ga wel even na of de specialist een contract/afspraak heeft met jouw zorgverzekeraar, deze informatie is veelal te vinden op de website van de verzekeraar.

Slaappillen

Slaappillen en andere verdovingsmiddelen worden meestal niet vergoed uit het basispakket tenzij er geen alternatief geneesmiddel beschikbaar is voor de behandeling van jouw klacht/ziekte/aandoening.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico
5

Reageren op: Basispakket 2017

 1. frieda08/11/2013 16:30

  waarom staat dit nog steeds in de basisverzekering (Kraamzorg/verloskundige zorg: voor, na en tijdens de bevalling (eigen bijdrage) wij zijn al ouder en echt wij willen geen kinderen meer en we betalen er nog wel voor, kan hier niks aan gedaan worden

  Reageren?
 2. Thea04/12/2013 12:13

  Waarom nog steeds kraamzorg en vruchtbaarheidsbehandelingen? Stoppen met roken en hulp bij dyslexie en logopedie? Ik zou graag zien dat er een basispakket komt wat een beetje aan een bepaalde leeftijdsgroep kan worden gekoppeld. Ik ben 53 en heb deze dingen niet meer nodig. Laat de tandarts controle weer standaard 2x per jaar worden.

  Reageren?
 3. Jo van Buul06/12/2013 10:43

  Leeftijdsdiscriminatie in de Zorgverzekering voor wat de premie betreft,hoe ouder de verzekerde des temeer premie betalen.
  Wij betalen ook voor vergoedingen waarvan wij ivm de leeftijd geen gebruik van maken,
  Wij ouderen voelen ons met dit kabinet het kind van de rekening.

  Reageren?
 4. s.lambregts10/10/2014 20:30

  Waarom niet een verzekering die je zelf kan bepalen, heb geen kraamzorg meer nodig na 63 jaar
  Ook geen fluor behandelinpremiesinderen.
  Wij ouderen betalen veel voor niets, en zijn wel de dupe betalen overal voor en moeten alsmaar inleveren.
  De medicijnen die je moet hebben krijg je niet meer moet allemaal de goed koopste zijn. Maar betalen nog steeds even veel premies . Kan dat dan niet aangepast worden. ???

  Reageren?
 5. Pascal13/11/2014 14:38

  Lijkt mij een goed plan. Alleen is het dan wel goed om jezelf te verdiepen wie de meeste kosten maken. De kosten voor zorg voor ouderen zijn namelijk veel hoger dan de kosten die voor jongeren gemaakt worden.

  Reageren?

Reageren?